Skip to main content

Codarts Library: MUZIEKTHEATER

In the spotlight

New in our collection!

Recensies

Klik voor recensies op het gebied muziektheater. Eenmaal op de website, je kan ook andere discipline, zoals 'musical' of 'mime' kiezen.

E-journal on health of performers

Medical Problems of Performing Artists is the first clinical medical journal devoted to the etiology, diagnosis, and treatment of medical and psychological disorders related to the performing arts. Original peer-reviewed research papers cover topics including neurologic disorders, musculoskeletal conditions, voice and hearing disorders, anxieties, stress, substance abuse, and other health issues related to actors, dancers, singers, musicians, and other performers.

Collection 'MUZIEKTHEATER'

Mediatheek                                                                                                                 zoek in de  catalogus voor fysieke objecten. Hoe zoek je

De bewegwijzering op de begane grond van de Mediatheek leidt je naar onze muziektheatercollectie. De bladmuziek en boeken hebben hier gele 'MUZIEKTHEATER' stickers op de ruggen. De collectie bevat vooral 'vocal selections' uit musicals, maar ook 'sing-along' banden zijn hier te vinden. Het plaatskenmerk van deze songbooks is SB.

De JAZZ/POP rubriek bevat naast songbooks ook koormateriaal (bv. bewerkingen voor de koorbezetting SATB) dat ook voor muziektheaterstudenten goed bruikbaar is. In deze rubriek vind je ook een uitgebreide bladmuziekcollectie per instrument.

Vocal en instrumental 'real books' en 'fake books' vind je bij de balie van de Mediatheek.

Natuurlijk kun je ook in de klassieke en de wereldmuziekcollectie zoeken. Volg hiervoor de bewegwijzering op de kasten. In songbooks met de sticker "BRAZILIË', vind je bijvoorbeeld bossa nova's.

Mediatheek                                                                                                                  zoek in de catalogus voor fysieke objecten Hoe zoek je

Literatuur van de MUZIEKTHEATER collectie bevat boeken over geschiedenis, theorie, zang- en acteermethodes, uitvoerings- en beroepspraktijk op dit gebied.

Toneelteksten zijn te vinden in the THEATERKUNST rubriek (plaatskenmerk 483). Deze rubriek bevat tevens boeken over theatergeschiedenis, acteermethodes zoals die van Stanislavsky, mime, podium- licht- en kostuumontwerp, etc.     

Aanverwante wetenschappelijke literatuur over bijvoorbeeld muziekpsychologie, faalangst, en blessures vind je in de rubrieken als Psychologie en Anatomie. Zoek op dit soort trefwoorden eerst in de catalogus of vraag om hulp aan de balie.


Online                                                                                                                                                                             zoek in de zoekmachine van de database zelf

Boeken

Codarts studenten hebben toegang tot full text boeken op het gebied van muziek in Oxford Scholarship Online. Bij het zoeken moet je als subject 'music' aanvinken.

Naslagwerken

Encyclopedia of Popular Music
This encyclopedia's 30,000 entries cover all genres and periods of popular music from 1900 to the present day, including jazz, country, folk, rap, reggae, techno, musicals, and world music. In case of external use, search for the title of this encyclopedia on the publisher's website.

International Encyclopedia of Dance
Furthermore you can access The International Encyclopedia of Dance online. With nearly 2,000 articles written by scholars from fifty countries, this encyclopedia covers the full spectrum of dance—theatrical, ritual, dance-drama, folk, traditional, ethnic, and social dance. Cultural and national overviews are accompanied by entries on dance forms, music and costumes, performances, and biographies of dancers and choreographers.

 

Mediatheek                                                                                                                      zoek in de catalogus voor fysieke objecten Hoe zoek je

DVD's zijn voorzien van een plaatskenmerk en genre-aanduiding. MT staat voor muziektheater, JP voor jazz/pop. Hier vind je ook nuttig materiaal zoals zangmethodes.

CD's met muziek van musicals staan in rubriek 55. Zoek je een jazz-standard, zoek op titel in de catalogus.

Online                                                                                                                              zoek in de zoekmachine van de database zelf

Op Muziekwebluister vind je alle soorten muziek. Op Naxos vind je voornamelijk klassieke muziek.

Streaming video's op het gebied van klassieke muziek, opera en dans vind je op Medici TV. Je vindt hier meer dan 1800 documentaires, masterklassen en concerten.

Mediatheek                                                                                                                      zoek in de catalogus voor fysieke objecten Hoe zoek je

Voor alle opleidingen die bij Codarts gegeven worden bevinden zich tijdschriften in de Mediatheek. Op het gebied van muziektheater hebben we er drie tijdschriften die er direct mee te maken hebben. 

Musicals is een Duitstalig tijdschrift, Theatermaker en Scénes zijn twee Nederlandstalige tijdschriften, die ook schrijven over dans, theater, cabaret, circus etc.

De Mediatheek bewaart de laatste twee jaargangen. Tijdschriften kun je ook lenen, behalve het meest recente nummer. Uitleentermijn 1 week.

 

Online                                                                                                                              zoek in de zoekmachine van de database zelf

JSTOR Arts & Sciences III

Als student of werknemer van of Codarts, heb je toegang het online archief van het JSTOR-pakket Arts & Sciences III,  waarin zich meer dan 150 elektronische tijdschriften op het gebied van dans, muziek, podiumkunsten, kunst, architectuur, filmstudies, literatuur, folklore en religie bevinden. Zoekresultaten zijn full text leesbaar.

GOED OM TE WETEN
De 'moving wall' is de periode tussen de laatst verschenen volume van een tijdschrift en de volume die online toegankelijk is op JSTOR.
Het komt weleens voor dat de uitgeverij de recente volumes ook online bereikbaar stelt, maar dit is meer een uitzondering.

Music/artisctic RESEARCH

This book introduces the process and techniques for searching and writing about music. A perfect reference before and during writing your thesis.

The Journal for Artistic Research (JAR) is an international, online, Open Access and peer-reviewed journal that disseminates artistic research from all disciplines

Citation styles

Various citation styles exist, and many fields of study have a specific preference. The two styles used at Codarts are APA style and Chicago style. Check with your study program or your teacher/research coach which style you should use for crediting the sources used in your paper or thesis.

Consult the BOOKS we have in the library or ONLINE SOURCES like:




CITATIONS IN WORD
In Word, you can easily add citations when writing a document where you need to cite your sources, such as a research paper. Citations can be added in various formats, including APA and Chicago style (see above). Afterwards, you can create a bibliography of the sources you used to write your paper.


CITATION TOOLS IN ONLINE SOURCES
Most of the databases and e-journals the library subscribed to, offer a tool to generate and export citations.

Links

Collectie Theater Instituut Nederland (TIN)
Sinds de sluiting van Theater Instituut Nederland in 2013 hebben de TIN-mediatheek en -erfgoedcollectie onderdak gevonden bij de Universiteit van Amsterdam. De collectie brengt drie eeuwen Nederlandse podiumkunsten in beeld en is een belangrijke bron van informatie voor theaterwetenschappers, studenten, professionals in de podiumkunsten en liefhebbers.

 Theaterencyclopedie
De theaterencyclopedie omvat onder meer de complete database van alle in Nederland gespeelde voorstellingen sinds 1900. Ook zijn er honderden biografieën en beschrijvingen te vinden. Deze worden geïllustreerd met een selectie van unieke beelden, audio- en videofragmenten uit de museale collectie van het TIN.

  Muziekencyclopedia.nl
De grootste online encyclopedie over Nederlandse muziek wordt beheerd door het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Hier vind je biografieën, discografieën, foto’s, contactinformatie en audio/video van meer dan 5000 Nederlandse muzikanten, bands, componisten, ensembles, orkesten, podia en festivals uit de Nederlandse pop-, jazz-, wereld-, klassieke en hedendaagse muziek.

Nieuwe toneelbibliotheek - teksten

Er zijn gratis downloadbare volumes van De nieuwe toneelbibliotheek. Klik om de lijst te zien en gelijk downloaden.

VvL theaterteksten

Vereneging van Letterkundigen - VvL

Op deze website vind je een breed scala aan theaterteksten, geschreven door professionele Nederlandse toneelschrijvers. Zo’n tachtig auteurs hebben hier hun toneelwerk ondergebracht.